De Dag wint prijs Beste Europese Fictiereeks op Fictie Festival van La Rochelle

Dit weekend werd op de 20steeditie van het Fictie Festival van La Rochelle de Belgische TV-reeks De Dag gelauwerd als Beste Europese Fictiereeks. De serie maakte deel uit van de officiële competitie, samen met 9 andere Europese fictie- reeksen. De vertoning van De Dag werd gevolgd door een panelgesprek over Belgische fictie. Regisseur Gilles Coulier was samen met showrunners en scenaristen Jonas Geirnaert en Julie Mahieu aanwezig om de reeks voor te stellen aan het Franse publiek. Het festival bestaat al twintig jaar en is één van de meest gerenommeerde festivals in Frankrijk. Meer dan 50 Franse en internationale fictieprojecten werden er in totaal voorgesteld. De actrice Marie Gillain was voorzitter van de jury. De Dag werd eerder dit jaar op Telenet Play More uitgezonden en zal vanaf begin 2019 te zien zijn op VIER.

Een kleine stad wordt opgeschrikt door een uit de hand gelopen bankoverval. Een dag lang ontspint zich een uitermate spannend en verrassend kat-en-muisspel tussen politie en gijzelnemers. Afwisselend toont de reeks het standpunt van politie en pers en dat van de bankovervallers, de slachtoffers en hun familieleden. De kijker leert al snel dat niet alles is wat het lijkt en ontdekt bij iedere aflevering een nieuw stuk van de puzzel.

In De Dag krijgen we een verrassende mix van bekende acteurs en opkomend talent te zien met belangrijke rollen voor o.m. Sofie Decleir, Titus De Voogdt, Maaike Neuville, Jeroen Perceval, Geert Van Rampelberg, Bert Haelvoet, Barbara Sarafian, Ruth Becquart Johan Van Assche, Willy Thomas, Lynn Van Royen maar ook Imani De Caestecker, Zouzou Ben Chikha, Jelle De Beule, Lukas De Wolf en en Bob Snijers. De opwindende soundtrack werd gecomponeerd door Goose – gitarist David Martijn en Roundhouse (nu bekend als Sonhouse).

 

Share: